2019-07-07

Велотуристи проїхали шляхами відступу шведів


У рамках проведення заходів з нагоди 310-х роковин подій Великої Північної війни на Полтавщині та Полтавської битви, з метою популяризації туристичного маршруту «Іван Мазепа та українське козацтво у Полтавській битві» відбувся велотур «Шляхами відступу шведів». Під час пізнавальної подорожі на велосипедах учасники туру проїхали місцями, де пролягав шлях відступу союзного війська Карла XII та Івана Мазепи а також відвідали пам'ятні знаки, встановлені з приводу цих подій. Крім цього, велоактивісти взяли землю із місць перебування козацьких військ, щоб потім покласти її на курган пам'яті, який насипано в Меморіальному комплексі козацької слави у с. Жуки.

Сьогодні, як 310 і 100 років тому, Україна змушена збройно захищати власний цивілізаційний вибір і державний суверенітет від московського агресора. У цій війні слід пам'ятати і не допустити тих прорахунків, які призвели до поразки Івана Мазепи та Української революції, головним з яких стали внутрішні незгоди в умовах зовнішньої агресії та не дати московській пропаганді розколоти нашу єдину соборну Україну.

Тож національна єдність, обізнаність історичних подій та вшанування борців за волю України – обов'язкова умова збереження незалежності та державності.

Також хочеться думати, що через декілька років українці будуть асоціювати Полтавську битву не як велику перемогу Петра І над армією Карла XII, а як Полтавську катастрофу, наслідком якої була московська військова окупація й та подальше обмеження автономних прав Козацько-Гетьманської держави.







Немає коментарів: