2019-07-11

📅 20.07.2019 🚴 велопробіг «Вшануємо українських козаків»


У рамках проведення заходів з нагоди 310-х роковин подій Великої Північної війни на Полтавщині та Полтавської битви, з метою популяризації туристичного маршруту «Іван Мазепа та українське козацтво у Полтавській битві» був проведений велотур «Шляхами відступу шведів». Під час пізнавальної подорожі на велосипедах учасники туру проїхали місцями, де пролягав шлях відступу союзного війська Карла XII та Івана Мазепи а також відвідали пам'ятні знаки, встановлені з приводу цих подій. Крім цього, велоактивісти взяли землю із місць перебування козацьких військ, щоб потім покласти її на курган пам'яті, який насипано в Меморіальному комплексі козацької слави у с. Жуки.


Тому щоб завершити вшанування загиблих козаків, ми розпочнемо наш велозаїзд біля пам'ятника Іванові Мазепі на Соборному Майдані, далі Меморіал Козацької слави на Панянському бульварі, потім Пам’ятний знак козакам, що загинули за волю України на полі Полтавської битви у 1709 році, зупинимося біля дуба Мазепи, який був посаджений з нагоди 380-річчя з дня народження і завершимо на наш велопробіг біля Меморіалу козацької слави у с. Жуки.

В Жуках ми зустрінемося з учасником Всеукраїнського козацького агітпробігу місцями руху полків Гетьмана України Івана Мазепи (1708-1709 рр.), який відбувався в 2009 році, та почуємо розповідь Володимира Зайцева про враження, які учасники автопробігу отримали під час подорожі козацькими шляхами.

Після завершення заходів привезена земля з Нових Санжар, Кобеляк, Сокілки, Переволочної, Келеберди та місця перепоховання козаків у міста Горішні Плавні буде висипана на курган – брацьку могилу українських козаків.

Сьогодні, як 310 і 100 років тому, Україна змушена збройно захищати власний цивілізаційний вибір і державний суверенітет від московського агресора. У цій війні слід пам'ятати і не допустити тих прорахунків, які призвели до поразки Івана Мазепи та Української революції, головним з яких стали внутрішні незгоди в умовах зовнішньої агресії та не дати московській пропаганді розколоти нашу єдину соборну Україну.

Тож національна єдність, обізнаність історичних подій та вшанування борців за волю України – обов'язкова умова збереження незалежності та державності.

Також хочеться думати, що через декілька років українці будуть асоціювати Полтавську битву не як велику перемогу Петра І над армією Карла XII, а як Полтавську катастрофу, наслідком якої була московська військова окупація й та подальше обмеження автономних прав Козацько-Гетьманської держави.

Крім цього ми відвідаємо пам'ятники шведам від співвітчизників та від росіян.
📅 Коли: 20 липня 2019 року, субота
🕓 Час зустрічі: 16:00
🚩 Місце зустрічі: пам'ятник Іванові Мазепі на Соборному Майдані
🚴 Тип: для тематична, пізнавальна
📏 Маршрут: пам'ятник Іванові Мазепі на Соборному Майдані  Меморіал Козацької слави на Панянському бульварі  Пам’ятний знак козакам, що загинули за волю України на полі Полтавської битви у 1709 році  Ротонда вшанування пам’яті полеглих учасників Полтавської битви – дуб Мазепи  пам’ятник загиблим шведам від росіян  Меморіал козацької слави в Жуках – Пам’ятник шведам від співвітчизників – Полтава (всього 33 км)
⌛ Тривалість: до 3 годин
🛄 З собою мати: справний велосипед, ліхтарик, мінімальний набір інструментів з запасною камерою, насос. Рекомендуємо (але не зобов'язуємо) мати велошолом, рукавички і зручний одяг.

☑ Для участі зареєструйтеся: http://goo.gl/forms/QPQDAWPlUc (участь безкоштовна) 

Учасником велопрогулянки може бути кожен, кому виповнилося 16 років (молодші беруть участь тільки у супроводі батьків) і хто має початкові навички їзди на велосипеді.

❔ Є питання - телефонуй:
📱 +38 (o5o) 3o4 2o3o – 👨 Юрій

З нами Ви можете не тільки активно відпочити, а й найголовніше знайти і познайомиться зі своїми однодумцями.

Слідкуйте за нами в Фейсбуці!!! Наш Календар ВелоПодій.

Немає коментарів: