2019-09-21

📅 21.09.2019 пішохідна екскурсія «Шляхом Далекарлійського полку»


21 вересня 2019 року Державний історико-культурний заповідник «Поле Полтавської битви» в рамках музейного проекту «Поле Полтавської битви: з картою в руці» та в рамках «Днів європейської спадщини» в Україні презентував пішохідну екскурсію «Шляхом Далекарлійського полку».



Екскурсанти відчули себе учасниками Полтавської битви, а саме перевтілилися у шведських вояків XVIII ст. з використанням історичних костюмів і озброєння та пройшли шляхом Далекарлійського полку шведської армії. Пішохідна екскурсія включала в себе елементи квесту, топографічне орієнтування на місцевості та пройшла історичними місцями – через лінію редутів, територією дендропарку, до музейного містечка і самого музею історії Полтавської битви (загальна довжина маршруту близько 5 км).

Далекарлійський піхотний полк – один із найстаріших полків шведської армії. Був сформований 1625 року в місті Фалун провінції Даларна у центральній Швеції. Належав до елітної частини шведського війська, його вважали неофіційною гвардією.


Далекарлійський піхотний полк (близько 1100 вояків) під командуванням полковника Густафа Хенріка фон Зігрота брав участь у Полтавській баталії, у битві на редутах. Взявши перший і другий редути повздовжньої лінії, поніс великі втрати під час штурму третього редуту повздовжньої лінії. Командир полку був смертельно поранений, більшість піхотинців навічно залишилися на полі бою. Свій останній бій далекарлійці прийняли на околиці Яківчанського лісу (нині Полтавський міський парк (дендропарк)). Залишки полку здалися в полон московитам біля Хрестовоздвиженського монастиря.


Екскурсанти змогли відчути себе справжніми каролінцями, взяли участь у військовій реконструкції бою на третьому редуті поперечної лінії.


Довідково: З 1991 року в Україні за ініціативи Ради Європи та Європейської Комісії з питань культури та культурної спадщини з метою популяризації та просвітництва у сфері культурного національного надбання реалізується проект «Дні європейської спадщини» в Україні. Основними принципами проекту є: відкриття зазвичай закритих або маловідомих об’єктів культурної спадщини, пам’яток архітектури, інших цікавих історичних об’єктів.

#EHDS #ДЄСПОЛТАВА #poltavabattlehistorymuseum

Немає коментарів: