2016-10-13

Краєзнавча вікіекспедиція Гребінківським та Пирятинським районами

Sv Vesillya 2016 117

Ось і завершилась обробка медійного матеріалу здобутого під час Вело-вікі-експедиція селами Гребінківського та Пирятинського районів. Метою цієї мандрівки було сфотографувати пам'ятки культури, історії і природи, що зустрічалися на маршруті велотуристів у селах Гребінського та Пирятинського районів, а також збагатити статті Вікіпедії та Вікісховища медійним матеріалом або створити нові статті. А ще найцікавішою ціллю було зануритися в етносвято «Свіччине весілля» ...


Velopoxid 037

Що таке «Свіччине весілля» мало хто знає, тому у Вікіпедії створено нову статтю, що пояснює різні значення цього терміну: бо це одне з прадавніх свят на честь осіннього рівнодення, й назва п'єси Івана Кочерги, назва мультфільму та фільму-вистави а відтепер і назва етнографічного фестивалю.


Саме у Березовій Рудці, одному із найважливіших історичних сіл України та їхніх пам'яток, відбулося етносвято для творців, які проводять майстер-класи з традиційних українських ремесел, давні обряди, читають лекції на етнографічні теми, влаштовують літературні читання та посиденьки біля вогнища, ярмаркування.

Sv Vesillya 2016 099 Sv Vesillya 2016 074 Sv Vesillya 2016 087

Всі учасники етнодійства дізналися про Свіччене весілля, побачили "посвяту в парубки" та послухали виступи народних гуртів "Стукалка-грюкалка" з Гребінки, "Древо" з Крячківки, "Берегиня" з Повстина, заслуженої артистки України Олени Білокінь. Фрагменти цих подій зняті на відео та добавлені у Вікісходище і відповідні статті Вікіпедії.

Sv Vesillya 2016 009 Sv Vesillya 2016 050 Sv Vesillya 2016 110 Sv Vesillya 2016 129

Учасники вікіекспедиції добиралися на фестиваль велосипедами від станції Гребінка. Вони проїхали та зафіксували на фото пам'ятки історії - подій Другої світової війни, пам'ятки архітектури - будинки земських шкіл, садибу Закревських, маєток родини Липських, пам'ятки природи - заказники Сасинівський, Березоворудський, Гришківка, Соснова алея. Крім того обміряли дуби - ботанічні пам'ятки в Пирятині та селах Майорщина і Олександрівка.

Kryachkivka 006 Palac 004 Memory WWII 76 Piramida Zakrevskyx 06 PZF 140 PZF 197 PZF 152

Підсумки вікіекспедиції: завантажено у Вікіховище 600 фотографій, 10 відеофайлів, створено 7 новий, поліпшено - 12, проілюстровано - 35 статей у Вікіпедії.

Нагадаю, що такі краєзнавчі подорожі відбуваються за сприяння та підтримки ГО «Вікімедіа Україна».

Немає коментарів: