2011-02-12

Фотоподорож "Дворянські садиби - Шарівський парк, Наталіївський парк"

Об'єктами цієї суботньої фотоподорожі були дворянські садиби - Шарівський парк, Наталіївський парк. Обидві садиби віднесені до парків-пам'яток садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Зараз вони в незадовільному стані і потребуюсь великої реставрації.
І так першою садибою, яку ми відвідали був замок у Шарівці. Історію створення визначного парку читайте в Вікіпедії. Доволі цікава історія розповідає про іншу назву маєтку - замок "Білий Лебідь". Ось пару фоток як виглядала садиба в період свого розквіту:
А сучасний стан дивіться тут:
Поки я бігав по великій території парку, Ден проводив фотосессії дівчат. Деякі моменти цього процесу я підглянув ). Мабуть дівчата вже замерзли і в такий спосіб вирішили розігрітись ...
Тільки ці два цуцика можуть сказати, як це мерзнути на дворі ...
Більше фото можна подивитись в альбомі на io.ua.
На березі ставка, що неподалік садиби, ми пообідали біля вогнища ...
А далі ...
Ната́ліївський па́рк (па́рк-па́м'ятка садо́во-па́ркового мисте́цтва загальнодержа́вного зна́чення «Ната́ліївський») - палацово-парковий комплекс ХІХ століття, що знаходиться в селищі Володимирівка Краснокутського району Харківської області, у 18 км від залізничної станції Гути. Також відомий як заміська садиба "Наталіївка" (Наталівка). Парк розділений на дві частини – верхню і нижню. Верхня знаходиться на правому березі річки Мерчика і складається з дубового і соснового гаїв. Нижня розташована в гирлі річки.
Садиба заснована у 1884 році поміщиком і цукрозаводчиком Павлом Івановичем Харитоненком, та названий на честь його молодшої дочки Наталії, княжни Горчакової.
Після Жовтневої революції націоналізований комплекс був перетворений у спеціалізований протитуберкульозний санаторій.
Палац і оточуючий ландшафт площею 50 га є цінною пам’яткою палацово–паркового мистецтва кінця XIX – початку XX ст. Парк налічує близько 100 видів та форм дерев і кущів.
До складу комплексу також входять: флігель, водонапірна башта, манеж, конюшні, головні і західні в’їздні ворота, терасний сад, церква в ім’я Всемилостивішого Спаса.

Немає коментарів: