2013-02-24

Пивиха в кінці лютого

Пивиха - гора, що розташована на лівому березі Дніпра; утворилася внаслідок дії льодовика дніпровського зледеніння. Гора Пивиха знаходиться на території селища Градизьк Глобинського району Полтавської області і вважається найвищою в Лівобережній Україні точкою. Її висота — 168 м. Із 1960-х гора Пивиха охороняється законом і вважається історико-геологічним заповідником. Площа гори Пивиха не перевищує 10 кв.км.

А їздили ми на неї двома машинами 24 лютого 2013 року...





Опис:
Висота гори-168-169 м над рівнем моря. Кручі дуже високі. З 1960-х гора Пивиха вважається історико-геологічним заповідником і охороняється законом. У 2008 році Пивиха представляла Полтавщину у всеукраїнському конкурсі «7 природних чудес України».
Утворилася гора в результаті настання материкового льоду під час дніпровського зледеніння. Гора складається їх двох куполів однакової форми і орієнтування з пологими схилами. У відкладеннях гори, в її обривах краєзнавці знаходять скам'янілі залишки рослин і тварин льодовикового періоду. Зокрема морських їжаків, риби, коралів, молюсків. Зустрічаються і фрагменти кісток великих тварин - мамонтів, шерстистих носорогів, північних оленів. У регіоні тільки на території Пивихи є місця виходу на поверхню землі блакитного мергелю - рідкісної вапнякової породи, яка використовується в будівництві.
 
Гора має давню історію. У давнину тут було поселення Пива, що належало російським боярам Півам. У 1489 році король Польщі Казимир IV подарував землі і різні угіддя, розташовані навколо гори Пивихи, Київському Пустинно-Миколаївському монастирю, ченці якого в ХVІ ст. заснували тут Півгородскій Миколаївський монастир. Місцева фортеця мала форму подовженого чотирикутника, який охоплював площу в 5 десятин. Високі кургани на чотирьох її кутах служили сторожовими пунктами. Тут були зведені дерев'яні та кам'яні будівлі, келія для ченців. Монастир був опорним пунктом при боротьбі з поляками. Пізніше монастир був зруйнований.
 
Після будівництва в кінці 60 - х рр.. минулого століття Кременчуцького водосховища Пивиха поступово руйнується. Щорічно вода поглинає близько 7-ми метрів гори. Сьогодні вже розмито понад 600 метрів Пивихи. Люди знаходять залишки древнього монастиря, які вимиваються дніпровськими хвилями. Зараз гору всіляко намагаються зберегти.
Кажуть, глина з гори (жовта і блакитна) має лікувальні властивості. Доведено, що ця глина містить багато кремнію. Тому її можна застосовувати для лікування більш ніж 30-ти хвороб. А ось медичний ефект ще не підтверджений, але кажуть, що є випадки одужання і, притому, що не одиночні. Гості селища часто беруть цю глину себе додому.






 http://www.telegraf.in.ua/kremenchug/2012/04/18/barzha-kotoraya-bilas-o-dambu-kremenchugskogo-vodohranilischa-teper-sidit-na-meli-u-gory-pivihi-foto_10021697.html



Немає коментарів: